Naar je werk fietsen in slecht weer kan zwaar zijn, zowel voor je fiets als voor jezelf. 

Regenachtige dagen op een fietstocht hoeven echter geen lijdensweg te zijn. Met de juiste uitrusting en de juiste aanpak kun je de stormachtige dagen op de fiets doorkomen en met een grote glimlach op je gezicht op je bestemming aankomen. 

In dit artikel bespreken we een aantal essentiële punten om je fietstocht door slecht weer wat soepeler te laten verlopen.

Zorg ervoor dat je warm blijft (maar niet té warm)

Om comfortabel te fietsen in slecht weer moet je warm en droog blijven als prioriteit stellen. Ongeschikte kleding kan je motivatie al na een paar ritten doen afnemen. De sleutel is het vinden van de juiste balans. Dat doe je zo:

  • Kies voor waterdichte, winddichte en thermische kleding. Ademende stoffen zijn cruciaal om niet te zweterig te worden.
  • Hoewel het idee dat je de meeste lichaamswarmte verliest via je hoofd overdreven is, is het belangrijk om je hoofd warm te houden. Draag daarom een fietspet, helmkap of aero-cover.
  • Bescherm je ogen tegen koude wind door een bril te dragen, bij voorkeur met transparante glazen. Gebruik een buf om je gezicht af te schermen. Als je in de regen fietst, kies dan voor een hydrofobe bril of een fietspet om de regen uit je ogen te houden.

Gebruik spatborden

Spatborden maken je fiets er niet stijlvoller op, maar ze zijn onmisbaar voor een comfortabele rit. Ze beschermen jou en je medefietsers tegen modder en water, zodat jij droog blijft en de mensen om je heen je goedgezind blijven. Bovendien beschermen ze de vitale onderdelen van je fiets tegen schade door water en vuil. Aarzel niet om ze aan te brengen voordat je je in natte omstandigheden begeeft.

Zet je verlichting aan

Hoewel iedereen weet dat je je licht moet gebruiken bij slecht zicht of in de avond, is het makkelijk om te vergeten dat je je fietsverlichting in de winter ook overdag nodig kunt hebben. Slecht weer kan elk moment opkomen en dan wil je niet zonder licht komen te zitten.

Vergeet niet dat verlichting er niet alleen is om je pad te verlichten. Het zorgt er ook voor dat je goed zichtbaar bent voor automobilisten. Zelfs als je zo goed kunt zien dat je denkt dat je je verlichting niet nodig hebt, moet je je bedenken of je wel goed zichtbaar bent voor andere weggebruikers.

Maak je fiets schoon na elke fietstocht

Het is belangrijk om je fiets goed schoon te houden. Als je geen zin hebt om je fiets na iedere rit een grondige schoonmaakbeurt te geven, veeg hem dan op zijn minst wel even schoon.

Sneeuw, modder, regen en strooizout kruipt in hoekjes en gaatjes en begint te roesten of onderdelen te blokkeren. Let vooral op sneeuw en water omdat het in de wintermaanden niet warm genoeg is om dit te laten verdampen voordat het zich een weg baant naar onderdelen die lastig schoon te maken zijn.

Slotwoord

Kortom, regenachtig weer op de fiets hoeft geen vreselijke ervaring te zijn. Door deze tips in acht te nemen en te investeren in de juiste uitrusting, kun je een aangenamere en comfortabelere rit garanderen, zelfs als de lucht grijs en de wegen nat zijn. Voor al je fietsbenodigdheden kun je een kijkje nemen bij BIKE24, waar je een breed scala aan fietsbenodigdheden vindt om je fietservaring te verbeteren.

Samenwerken

Wist je dat je met ons kunt samenwerken als je wilt? Leuk! Voor meer informatie kun je op onderstaande link klikken.


Ik wil samenwerken