Een fietsvakantie met een camper is een geweldige manier om van de vrijheid van het fietsen te genieten en tegelijkertijd het gemak van een camper te hebben. Bovendien voelt er niets zo Flandrien als na een fikse dag trappen, je tevreden neer te zetten onder de luifel met een drankje. Maar hoe begin je aan zo’n reis? Met deze 5 tips in het achterhoofd plan jij een zorgeloze vakantie met 100% fietsplezier gegarandeerd. 

  1. Kies een camper die past bij je noden

Bij het kiezen van een camper is het belangrijk om rekening te houden met je specifieke noden. Hoeveel personen reizen er mee? Hoeveel opbergruimte heb je nodig voor je fietsen en andere spullen? Welk type camper past bij jouw rijervaring? Het is ook essentieel om te kijken naar de grootte van de camper en hoe makkelijk deze te parkeren is, vooral als je van plan bent om ook steden aan te doen. Staan er mountainbike trails of downhill routes op de menu? Dan kan een buitendouche ook handig zijn. Zelf een eigenaar van een camper? Gelukzak! Heb je er geen, dan zijn er tegenwoordig deelplatformen waar je makkelijk een mobilhome huurt bij particulieren. 

  1. Bepaal hoelang je erop uit gaat

De duur van je vakantie heeft niet alleen een impact op die vakantieaanvraag bij HR.  Als je van plan bent om lange afstanden te fietsen, dan moet je rekening houden met enkele rustdagen. En wat doe je het liefst op jouw rustdagen? Ben je team ‘boekje lezen in de luie stoel’, dan kies je best voor een camper waar je veel binnenruimte hebt. Ben je team ‘stadje ontdekken en terrasje doen’? Dan kan een buscamper, die je makkelijk parkeert in drukke steden, wel handig zijn. 

  1. Camperplaats of camping? 

Een andere overweging bij het plannen van een fietsvakantie met een camper is waar je van plan bent te overnachten. Camperplaatsen bieden een rustige omgeving met faciliteiten zoals douches, toiletten en elektriciteit, maar niet meer dan dat. Ze zijn niet duur, maar ook niet bijzonder uitgerust. Reken ongeveer 8-15 euro per nacht. Aan de andere kant zijn campings, goed voorzien van faciliteiten en vaak gelegen in prachtige, groene omgevingen en hebben ze extra faciliteiten zoals zwembaden en sportvelden. Hier betaal je wat meer, tussen 20-40 euro per nacht, afhankelijk in welk seizoen en met hoeveel je reist.  Overweeg ook of je van tevoren reserveringen moet maken of dat je liever spontaan reist. En in landen als Noorwegen en Zweden mag je zelfs vrij kamperen met een camper. Ga voor een spectaculaire klim tussen de fjorden en waan je voor eventjes Thor Hushovd. Als je enkele dagen off-grid gaat, rust je je camper daar ook best voor uit met zonnepanelen en een (draagbare) douche. 

  1. Beveilig die fiets

Wij raden aan om je fiets binnen te zetten in de camper, zeker als je er zelf niet bij bent.  Dure fietsen vallen overal op, ook op campings. ‘s Avonds kun je de fietsen in de camper- garage zetten of op het fietsenrek. Gebruik een kwalitatief slot, scherm de fiets af met een fietshoes aan het zicht en je slaapt op beiden oren. Steeds vaker kan je op fietsvriendelijke campings je fiets in een bewaakte stalling parkeren. Overweeg ook een tracker zoals een AirTag of een fietsalarm, een handig hebbeding dat van pas komt als het noodlot toeslaat. 

  1. Prachtige bestemmingen voor fietsvakantie met camper

Er zijn talloze prachtige bestemmingen voor een fietsvakantie met een camper. Denk bijvoorbeeld aan cols vreten in de Alpen in Frankrijk, de natuur trotseren in het woeste Connemara in Ierland of een gevarieerde vakantie van strand en fietsen in Bretagne. Onze persoonlijke favoriet is de Transalpina in Roemenië. Technisch een huzarenstukje om te rijden, maar wat een fenomenale plek om PR’s te breken en een unieke bestemming om aan te doen met een mobilhome! 

Elke vakantie waarbij we op de fiets kunnen kruipen is er eentje die geslaagd is. Zo’n fietsvakantie met camper heeft echt wel wat voordelen die een traditionele formule met een vakantiehuisje of hotel niet heeft. Bij slecht weer reis je zonder probleem de zon achterna, je hangt niet vast aan locatie of logement. Die flexibiliteit is veel waard, zeker in die onvoorspelbare tussenseizoenen. Als je een chauffeur hebt (of afwisselt) kun je ook lange afstanden afleggen met de camper als volgwagen. En je hebt jouw mobiele keuken en rustplaats vlakbij, net als de profs. Hou je net van de voorspelbaarheid van één locatie en één gebied? Dan is die traditionele formule meer dan voldoende. 

Samenwerken

Wist je dat je met ons kunt samenwerken als je wilt? Leuk! Voor meer informatie kun je op onderstaande link klikken.


Ik wil samenwerken